RESIPI LAZAT MEMUKAU HATI SUAMI

Daging Masak Hitam

Bahan-bahannya:
1 kilo daging (dipotong kiub)
6 ulas bawang putih (dikisar halus-bahagi dua)
4 cm halia (dikisar halus- bahagi dua)
6 sudu besar sos lada hitam
3 sudu besar sos tiram
5 biji bawang besar (4 dikisar-bahagi dua, 1 dipotong bulat)
Daun sup dan bawang (untuk hiasan)
Minyak untuk menumis
Sedikit garam dan gula (ikut sesedap rasa)

Cara-caranya:

Daging yang telah dibersihkan diperap bersama satu bahagian bawang putih, bawang besar yang
dikisar, halia, sos lada hitam dan sos tiram. Masukkan juga bersama sedikit gula dan garam. Biarkan hasil perapan selama 30 minit.
Panaskan minyak di kuali. Kemudian tumiskan bahagian kedua bawang putih, bawang besar dan juga halia.Setelah naik wangi, masukkan daging yang telah diperap tadi.
Apabila daging hampir masak masukkan hirisan bawang besar dan gaul sehingga masak. Sebelum dihidangkan, taburkan hirisan daun sup dan juga daun bawang.


Ayam Kari Kapitan

Bahan-bahannya:
Sedikit minyak (untuk menumis)
2 biji bawang besar (dipotong dadu)
250 ml pati santan kelapa
750 ml santan
1 ekor ayam
Sedikit perahan air limau nipis
Garam (secukup rasa)
10 biji cili merah (ditumbuk lumat)
10 biji bawang merah (ditumbuk lumat)
4 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
2 cm kunyit hidup (ditumbuk lumat)
Sedikit buah keras (ditumbuk lumat)
4 batang serai, dihiris halus
Sedikit belacan (ditumbuk lumat)
6-8 sudu serbuk kari


Cara-caranya
Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar kemudian masukkan bahan yang ditumbuk lumat. Tunggu sehingga kekuningan dan masukkan kari.
Tuangkan sedikit santan bagi mengelakkan rempah melekat di periuk. Kacaukan sekali sekala. Setelah itu masukkan ayam, serai dan santan.
Tunggu sehingga ayam empuk. Setelah mendidih tuangkan pati santan dan biarkan ia mendidih kembali.
Masukkan perahan limau nipis.